Solkrämer

Solskydd

Solkrämer och sollotions är antingen kemiska eller fysikaliska.
De flesta föredrar lotions till kroppen och kanske en kräm eller stift till mindre ytor. Solskyddsfaktorn berättar hur många gånger längre skydd den ger tex solskydd 25 då blir du 25 gånger tåligare, rent teoretiskt kan du vara i solen 250 minuter i solen i stället för 10 minuter
Detta ska man inte ta så exakt då vi har olika hud från början, och det beror också på hur tjockt vi lägger på solkrämen.
Vill man inte lägga krämen tjockt så bör man gå upp i graderna
Det är också viktigt att bättra på ofta då man svettas mer i solen
Uva skydd finns alltid med i solskydd, medan uvb skyddet ökar med högre solskyddsfaktor.
Solskydd innehåller en kemisk formula och en fysikalisk formula. Den kemiska formulan fungerar så att den tränger in lite i huden ,medan den fysikaliska lägger sig som en skyddande hinna och reflekterar solstrålarna så som en spegel gör.
Solar du med solskydd hinner huden bygga upp sitt skydd och du får då en jämnare djupare och hållbarare solbränna. Känsliga ställen som nacke, läpparna, öronen, fötternas ovansidor och på flinten hos män bör det vara en hög solskyddsfaktor semestern igenom.
Ett råd är att smörja dig en stund innan du går ut så hinner solkrämen tränga in i huden ordentligt, den svettas då inte bort lika lätt.
Det går mode i vad som är populärt att tillföra solkrämer utöver de verksamma ämnena, för att nämna några marint källvatten, macadami, nötolja och cocos.
Efter en dag i solen kan en aftersun lotion vara skönt. Den verkar svalkande och lugnande för en hud som utsatts för sol.
Om några dar kommer jag skriva om fler råd vid solbad.
Och Barnen är ett viktigt kapitel.

På återseende

Annika

Kommentera